CDI-unit reparatie

we zijn niet aansprakelijk voor als het fout gaat,doet dit alleen als je CDI tog al stuk is en je wilt kijken of je dit kan maken

 

Hier is de reparatie handleiding met foto's die je *** euro kunnen besparen...

Als je motor PLOTSELING stil valt is de kans groot dat de CDI-unit stuk is. Je draait een bougie uit de cilinder en kijkt of deze vonkt als je de buitenkant aan massa legt. Helemaal zeker ben je natuurlijk pas als je daarna een (geteste) bougie probeert, vonkt ook deze niet dan ben je vrijwel zeker dat de CDI-unit is afgepist.Theoretisch kan de bobine, bougiekap of bedrading ook stuk zijn.

Doe nu de schoktest - zie foto - om te bepalen of de CDI-unit elektronisch goed is en sla hem met een ferme klap op het beton (big deal, defect is hij sowieso al)...doet hij het weer dan kun je hem zelf in een kwartier repareren, *** euro verdient!

user posted image

Volgende stap, pak een dremel, zet hem op 20.000 tpm en monteer het zwarte slijpschijfje.

Zoals je ziet had ik eerst aan de onderkant de zaak wat opengepulkt maar dat is de componentenzijde, we zoeken natuurlijk de printplaat...

user posted image

Zo, nu aan de slag! Probeer met de dremel - mooi evenwijdig blijven slijpen! - de bovenkant door te slijpen. Houd ongeveer 2,5 mm aan, niet meer want anders slijp je mogelijk in de print, je moet precies de wanddikte van de behuizing treffen. Ook niet te diep slijpen, enkele millimeters is ruim voldoende!

user posted image

Zoals je ziet is hij redelijk evenwijdig - ahummm - met de deksel doorgeslepen.

user posted image

Nu moet je een beetje oppassen, het gehele binnenwerk zit ingegoten. Dat betekent dus ook dat de deksel die je net hebt doorgeslepen aan de printplaat plakt, gelukkig niet al te sterk...

Drijf VOORZICHTIG een kleine schroevendraaier in de slijpsnede, pas voorál op dat je evenwijdig met het doosje de deksel los wrikt, dus niet naar binnen steken!!! Wissel een beetje af tussen de uiteinden van het doosje omdat je anders de deksel teveel buigt, we willen de zaak straks weer dichtplakken...

Let op voor je hand, als je uitschiet kan ik niet instaan voor de gevolgen .

user posted image

Hèhè, daar zien we de printplaat.

Ik ben te voortvarend geweest met de dremel, iets te diep geslepen zoals je aan de boven en onderzijde ziet. Gelukkig zijn geen printbanen doorgeslepen of onderdelen geraakt (een paar SMD condensatoren en een SMD transistor, die bovenop de print zijn gesoldeerd).

user posted image

Even de loep erbij, let op de schaalverdeling, we kijken vrij precies...

Je ziet duidelijk bij drie lassen naast elkaar in het midden dat door trillingen en/of temperatuursverschillen - ondanks dat alles is ingesealed - breukjes zijn ontstaan in de soldeerverbindingen, koude lassen dus.

Het gaat lang goed maar plotseling zal een contact verbreken en is het gedaan met de motorpret .

user posted image

Zo, we zijn er bijna. Na wat zoeken met de loep vind ik zomaar een stuk of TIEN koude lassen, uiteraard zal er maar eentje de uitval hebben veroorzaakt maar de anderen waren ook aardig op weg om uit te vallen.

Opnieuw solderen van de bewuste punten, CDI-unit testen en jawel, het werkt weer zoals het hoort.

Nu nog het 'dekseltje' erop lijmen en de buitenrand met siliconenkit afwerken, klaar...

Succes!!!

user posted image 

adres
© Copyright 2003-2009 Scooter-power.nl. All rights reserved.