Detonatie-ruimte afstellen


Detonatie rand of squish afstellen is alleen noodzakelijk bij snelle tuning cilinders.
Standaard cilinders hebben hier niet mee van doen, hier is dat ook niet belangrijk, omdat we geen piekvermogen verwachten.

Je kan de detonatierand bepalen door met verschillende diktes voetpakkingen te werken. Dikker betekent dat de cilinderkop zich verder van je zuigertop op bdp zal bevinden, wat een grotere detonatie ruimte tot gevolg heeft en een minder compressieverhouding, en dus minder prestaties, maar wel meer betrouwbaarheid.

Het is de bedoeling dat je detonatieruimte of rand niet te krap is zodat dus detonatie of zelfontbranding van het mengsel plaats kan vinden, maar ook niet te ruim, zodat je vermogen verspilt.

Je kan dit meten door tin te gebruiken of klei.

Methode 1:

Je monteert de cilinder en kop met gewenste voetpakking. Draait de cilinder aan en draait met de hand de zuiger een stuk weg van bdp. Je buigt een stukje zacht dun tin in een haakse hoek. Vervolgens duw je het door je bougiegat een stukje tegen de kop binnen-in. Vervolgens laat je de zuiger het tin pletten. Je meet de dikte van de tin, dit is je waarde.

user posted image

Methode 2:

Doe wat 2-takt olie op de zuigerkop en cilinderwand en kop, alvorens je de cilinderkop monteert, doe je wat klei in de cilinder ( je zet de zuiger dus iets van bdp af voor de klei), vervolgens monteer je de cilinder af, draait en keer aan het vliegwiel en je plet de klei, vervolgens meteen cilinder demonteren en je weet door de dikte van de klei wat je waarde is.

Met deze klei methode kan men ook de preciese inhoud van de verbrandingskamer kopieren.


Een te krap afgesteld detonatie-rand ( ruimte of squish ) geeft o.a dit resultaat:


user posted image

user posted image

adres
© Copyright 2003-2009 Scooter-power.nl. All rights reserved.